Βασίλειος Νόνης

Γεννήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδος. Το δημοτικό σχολείο τελείωσε στην Κύμη Ευβοίας, ενώ το Γυμνάσιο στη Χίο, κοντά στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη. Από μικρός έψαλλε ως κανονάρχης στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Μετά το Γυμνάσιο ενεγράφη στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Μουσική Σχολή του Σίμωνος Καρά. Υπήρξε μαθητής των Θ.Χατζηθεοδώρου, Σ.Καρά και Ν.Στεφανίδη στο Ψαλτήριο (Κανονάκι).
Απεβίωσε την 1 Αυγούστου του 2010 από ανακοπή της καρδιάς στα 71 του χρόνια.
 
Τίτλοι Μουσικών Σπουδών.
 
 Από την Σχολή Εθνικής Μουσικής του Σ. Καρά, όπου φοίτησε επί εικοσαετίαν, δεν έλαβε μουσικό τίτλο, πλην της τέλειας κατάρτισης στην ελληνική μουσική από τον σοφό διδάσκαλο.
Από το Ελληνικό Ωδείο έλαβε:
α) Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής
β) Πτυχίον Ωδικής
γ) Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου Βυζ. Μουσικής
δ) Πτυχίον Αρμονίας.
 
Πρωτοψάλτης
 
 Ως πρωτοψάλτης ο Βασ.Νόνης διηύθυνε Βυζαντινή χορωδία από το 1970, απαρτιζόμενη από μαθητές του και έψαλλε στους Ι.Ναούς: Αγ.Φωτεινής Ιλισσού (1962), Κοιμήσεως Θεοτόκου Πολυγώνου (1966), Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν.Φιλαδέλφειας (1986), Αγ.Γεωργίου Διονύσου (1990), όπου ψάλλει μέχρι σήμερα.
   Έψαλλε, επίσης, εις πανηγύρεις Ι.Ναών, Πειραιώς, Αργολίδος, Τριπόλεως, Μεσσηνίας, Μεσολογγίου, Χίου, Πάρου, Μαντινείας, Κυνουρίας, Καρδίτσης, Εδέσσης, Καρύστου, Σκύρου, Φθιώτιδος, Ηρακλείου Κρήτης, Αττικής, Αγρινίου, Ιωαννίνων και Μεγαρίδος. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Θρ. Στανίτσα.
 
Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής.
 
 Μετά την περάτωση των σπουδών του, δίδαξε επί τετραετία στη Σχολή Εθνικής Μουσικής με διευθυντή τον Σίμ.Καρά. Αργότερα ανέλαβε την διεύθυνση της Μουσικής Σχολής του Ιδρύματος Π.Ζήση στο Χαλάνδρι Αττικής.
   Από το 1980 διδάσκει στο Ωδείο Ν.Σκαλκώτας στην Αθήνα και, κατ' οίκον, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση, Ορθογραφία, Παπαδική και Καλοφωνία. Επίσης διδάσκει το ελληνικό όργανο Ψαλτήριο (Κανονάκι), δημοτικά τραγούδια και βυζαντινά ενόργανα.
 
Ραδιοφωνία - Τηλεόραση
 
  Στη Ραδιοφωνία εμφανίστηκε το 1970 σαν Μουσικός συνεργάτης και Παίκτης του Ψαλτηρίου. Το πρώτο μουσικό σχήμα ήταν: Ν.Στεφανίδης - ούτι, Βασ.Νόνης - κανονάκι, Αντ.Τσώχος - βιολί, Τάσος Χαλκιάς - κλαρίνο, Σταύρος Αδριανός - λαούτο, Αννα Μανιάτη-Τραγούδι.
   Αργότερα παρουσίασε εορταστικά και εποχιακά μουσικά προγράμματα από το Α' πρόγραμμα της ΕΡΤ, ενώ έγινε μόνιμος συνεργάτης του Β' προγράμματος επι δεκαετίαν. Διηύθυνε τις εκπομπές "Ελληνική Ανατολή" και "Μιά βαρκούλα μεσ' στη μνήμη" με δική του παραγωγή και εκτέλεση. Συνεργάστηκε σε συμπαραγωγή με Χρ.Χάλαρη και Ροζ.Λαδά στις εκπομπές "Καφενείο Μουσικών", "Μιά ιστορία γιά την ελληνική μουσική" και "Αρχαιοελληνική Μουσική".
Επίσης έλαβε μέρος σε σειρά εκπομπών Βυζ. Μουσικής με τον Λυκ.Αγγελόπουλο, Φεβρ.Ρεβύνθη και Γ.Παπαδάκη.
 
Στο Γ'  Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παρουσίασε Κλασσική Βυζαντινή Μουσική από τους θαλάμους Gκαι Ε σε απ'ευθείας μετάδοση, ως και τα έργα "Δόξα εν υψίστοις Θεώ", του Ι. Κουκουζέλη, ενόργανα κρατήματα, Πάσχα των Ελλήνων, τραγούδια του Μάη και της Άνοιξης.
 
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε από τα πρώτα της βήματα, διευθύνοντας δικό του μουσικό σχήμα με προγράμματα από τις περιοχές Μ.Ασίας, Νήσων, Πελοποννήσου, Κύπρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Σκύρου.
   Παρουσίασε επίσης τα τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον Θούριο του Ρήγα σε πρώτη εκτέλεση, ως και πέντε βυζαντινά έργα:
α) Στον Ίσκιο του Σταυρού
β) Η Αμαρτωλή Γυναίκα στο Βυζάντιο
γ) Από την Κατάνυξη στο Πάθος
δ) Δεύτε Λάβετε Φως και
ε) Ο Γλυκασμός των Αγγέλων.
 
 
Συναυλίες Ελληνικής Μουσικής
 Με το μουσικό του συγκρότημα έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο, σε απ'ευθείας σύνδεση με την ραδιοφωνία "διότι ένωσε την μουσική του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", ως προσφώνησε αυτόν ο Πρόεδρος της Εκθέσεως (1981). Επίσης έλαβε μέρος σε συναυλίες στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο.
Μουσικά έργα
 Συνεργάτης του εκδοτικού οίκου "Β.Ρηγόπουλου" Θεσσαλονίκης, ο Β.Νόνης ανθολόγησε τον Β' τόμο του Εσπερινού του Ταμείου Ανθολογίας του Θ.Φωκαέως. Συνέβαλε στην επανέκδοση εκ των πρωτοτύπων της προσωπικής του βιβλιοθήκης, των βιβλίων "Συλλογή Ιδιομελων" του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, "Ποιμενικός Αυλός" του Κοσμά Μαδυτινού, "Χερουβικάριον" Αλ.Βυζαντίου, "Στιχεράριον" Κωνσταντίνου κ.α.
Έχει γράψει, επίσης, τα κατωτέρω μουσικά έργα που παραμένουν ανέκδοτα:
Παπαδική - Στιχεράριον των παλαιών διδασκάλων
Δοξολογίες Αργοσύντομες
Ακάθιστος Υμνος
Νεκρώσιμος Ακολουθία
Ακολουθία του Επιταφίου
Οκτάηχα Μαθήματα
Καλοφωνάριον
Τα Αμάραντα Ανθη (Δημοτικά Τραγούδια)
Θεία Λειτουργία
Η τέχνη της Πολυηχίας (Ψαλτήριον)
Έχει μελοποιήσει, ωσαύτως, την Ακολουθία του Αγ. Νείλου Κρυπτοφέρρης Ιταλίας, την Ακολουθία του "Αξιον Εστίν", ως και πέντε ακολουθίες του Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.
 
Δισκογραφία
Από εφηβικής ηλικίας ο Βασ.Νόνης μετέσχε στην δισκογραφία του Σίμ.Καρά, Δόμνας Σαμίου, Καρ. Δοϊτσίδη.
Εξέδωσε τους εξής δίσκους και κασσέτες:
Ναύς Ι με ενόργανα κρατήματα και μουσική των Παθών
Ναύς II με ενόργανα κρατήματα και μουσική Αναστάσιμη
Τραγούδια της Αρκαδίας   και Ελληνες Δεξιοτέχνες - Ν.Στεφανίδης, κανονάκι
Το τροπάριο της Κασσιανής, Π.Λαμπαδαρίου
Ο Θούριος του Ρήγα (συμμετοχή).

 


 

© Kanonaki.gr . All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates